首页 > 通知公告 > 正文

【预告】政策评估计量经济学(EPE)团队2020年学术年会议程
时间:2020-12-01

政策评估计量经济学(EPE)团队定于2020122日下午通过腾讯会议形式召开2020年学术年会。本届年会议程安排如下:

阶段(一):团队年度报告(报告人:金玉国教授,EPE团队召集人)(1415-1445

阶段(二):学术报告(14451615,每个报告约30分钟)

1. Optimal consumption–investment and life-insurance purchase strategy for couples with correlated lifetimes(报告人:危佳钦博士,华东师范大学教授、博导)

This paper presents a technique to solve the problem where a couple aims to optimize their consumption, investment, and life-insurance purchasing strategies, thereby maximizing their family objective until retirement. Assumed correlated lifetimes of the two wage earners are modeled by using both the copula and common-shock models. Subsequently, closed-form solutions are obtained for determination of the optimal strategies in both the copula and a special case of the common-shock models. As observed, use of the copula model is more advantageous in its provision of closed-form strategies and ability to distinguish mortality impacts. The optimization problem considered herein is investigated under a Markovian setting and solved using the Hamilton–Jacobi–Bellman equation. Numerical examples are also provided to illustrate the utility of the proposed optimization strategy.

2. 基于尾部风险差异性态度的多目标投资组合优化(报告人:赵霞博士,上海对外经贸大学教授、博导)。

对峰度系数进行调整用以刻画资产收益率左尾的厚度,并以此为聚类特征,运用K-Means方法把资产划分为若干个资产组。在此基础上,考虑投资者对于不同类别资产组的尾部极端风险所持有的不同态度,利用逐步优化的思想提出了两类均值-方差-多置信水平CVaR优化模型,并进行模拟和实证分析。从尾部风险态度、优化模型、目标收益率、投资者风险偏好等多角度对比分析,研究对最优策略的影响。

3. 数字金融发展与居民家庭消费:来自中国家庭的微观证据(报告人:郝祥如博士,山东大学经济研究院)

由于传统金融服务的供给短缺、监管环境的相对包容以及信息技术的快速发展,中国数字金融以其独有的创新优势为金融市场带来了一系列变革,其中一项重要应用便是为消费者提供普惠性金融服务。在核心概念界定和理论分析的基础上,本文构建实证计量模型,利用北大数字普惠金融指数和西南财大中国家庭金融调查(CHFS)研究了数字金融发展对我国居民家庭总消费的影响,并且实证检验了影响机制。

阶段(三):应用案例及业界交流(16151800

特邀专家:孟昆(北京万松信息科技有限公司);

王美露(国家统计局山东省调查队);

杨建垒(山东师范大学);

马玉书(人行广东分行)

欢迎感兴趣的老师和同学届时光临指导!

会议时间:2020122日(星期三)下午14:15-18:00

会议 ID817 166 804(链接:https://meeting.tencent.com/s/bPMZIttwZux9

手机一键拨号入会:+8675536550000

山东财经大学统计学院